Categories
Cestování

putovani stredni amerikou, cast 3 / central american trip, part 3

Posledni zemi, kterou jsme navstivili, byla Panama. Zeme rozlohou o neco mensi nez Ceska republika, se 3 miliony obyvatel, ze kterych 65% zije ve vzdalenosti do 30 km od pruplavu, slibovala velke kontrasty a spoustu prirody..

Panamu jsme projeli po trase David – Boquete – David – Panama City – David – Almirante – Bocas del Toro – hranicni prechod Sixaola a zpet do Kostariky, pricemz behem jednodennich vyletu z Panama City jsme navstivili Portobelo, Colon, Miraflores Locks a El Valle.

V druhem nejvetsim panamskem meste David jsme se dlouho nezdrzeli a vydali se primo na sever, do nitra pohori, do mestecka Boquete. Noc jsme stravili ve studentskem hostelu a po vyborne snidani jsme pockali na autobus a nechali se dovezt az pred “tovarnu na kavu”, jejiz prohlidka se stala jednim ze zlatych hrebu naseho putovani. Tu vuni budu mit v nose jeste hodne dlouho.. Na zpatecni ceste jsme se jeste zastavili v mistni kavarnicce (to abychom vyzkouseli i tekutou formu toho z tovarny 🙂 a pak uz cekal autobus zpet do Davidu a pak do Panama City.

Ciudad de Panama je hlavnim mestem Panamy, zahrnuje asi 35% veskere populace a hlavne se zde nachazi administrativni stredisko Panamskeho pruplavu. My jsme zde stravili 3 noci a stihli jsme mezitim nekolik vyletu. Nejdrive jsme si prosli ruiny stareho mesta (Panama Viejo, to soucasne je ponekud posunute, diky najezdum piratu a velkemu pozaru), unavovali svoje krky pri obdivovani mrakodrapu v centru a pozdeji i nohy a zbytek tela na hodine salsy. Nechali jsme si taky cas na Cerro Ancon, kopec nad mestem, ze ktereho je focena vetsina fotek centra (s panoramaty mrakodrapu).

Behem vyletu mimo mesto jsme se stihli podivat do mesta Portobelo, na karibskem pobrezi (tedy na severu), kdysi znameho obchodniho strediska s ruinami mnoha stredovekych domu, kterym podle mistnich prosla cela jedna tretina zlata smerujiciho do Evropy. Taky jsme navstivili Colon, mesto na druhem konci pruplavu, ktere nas prilis nezaujalo. Jenom ten vlak “Panama Canal Railway” stal za fotku..

Panamsky pruplav, ci spise jedny z jeho zdymadel Miraflores Locks, me osobne nadchl. Ocelove dvere komory, ktere slouzi kazdy den nepretrzite od roku 1914, proplouvajici lode, ktere mohou mit az 350 metru na delku a uvezou az 8000 kontejneru, male masinky, ktere tyhle lode tahaji pri stoupani az na jezero Gatun, ktere je 26 metru nad hladinou oceanu.. Nektere veci se tezko popisuji..

Posledni den jsme se z Panama City vypravili do El Valle, byvaleho sopecneho krateru, ktere je zname svym lecivym bahnem (pomaha na pokozku a klouby) a mineralnimi termalnimi prameny (do kterych jsme opet nalozili sva bolava tela 🙂

Zpatecni cestu do Kostariky jsme zacali cestou pres David a Almirante do Bocas del Toro, turisticke oblasti (a narodniho parku) na severovychode Panamy, ktera je pravdepodobne nejvyhledavanejsi lokalitou Panamy. Aspon jsme tak usuzovali z poctu turistu, ktere jsme potkali. Bocas je souostrovi v Karibiku, od brehu stredni Ameriky vzdalene pul hodiny cestu lodi, a jejich hlavni “pridanou hodnotou” jsou koralove utesy, kam se muzete nechat zavezt snorchlovat, krasne plaze (o ktere se tady kupodivu velmi pecuje) a priroda na nekolika ostrovech chranena narodnim parkem.

Na ceste z Bocas do Kostariky nas pri nastupovani do lodi opet prekvapilo ceske “Ahoj!” a tak jsme celou nedeli a pondeli stravili s dvema Cechy, Leem a Luckou, kteri pri sve ceste kolem sveta prave projizdeli stredni Amerikou. Pred odjezdem na hranice jsme se rozloucili s Durem (“Tak cau za pul roku..”) a vydali pres prechod v Sixaole do mestecka Puerto Viejo, ktere melo byt nasi posledni plazovou destinaci.

Pomerne tepla voda (na karibske pomery) a velke vlny nas presvedcily, ze jsme si vybrali spravne. A dokonce jsme se se Zdenkou naucili dalsi karetni hru (Lucka: “.. to se da hrat jenom ve ctyrech, takze to vzdycky nekoho noveho musime ucit ..” 🙂

Temer cele utery jsme stravili v autobuse cestou do La Fortuny a zpet, jestli nahodou nebude videt Volcan Arenal. Nebyl. Pro zmenu zatazeno. No a ve stredu uz jenom sbalit batohy, nakoupit darky..

6 replies on “putovani stredni amerikou, cast 3 / central american trip, part 3”

Jen technicka poznamka, nebylo by jednodussi misto:
“… je hlavnim mestem Panamy, zahrnuje asi 35% veskere populace” napsat proste 1 milion (kdyz cela zeme ma 3)? Minimalne ctenarum z FMV by to usnadnilo cteni:)

Zajimalo by me jak je na tom tenhle kus sveta s kriminalitou. Obvykle se dozvidam, ze tam neni zrovna bezpecno, ale nevim co si pod tim konkretne predstavit. Jak je to doopravdy? Diky.

Tak v Ostravaru jsem uz byl, ale tovarna na kafe, to me jeste ceka. Mel jsi mi tu vuni privezt ve sklenicce. Jdu na dalsi, dneska teprve treti…

Kyslo: ono jde o to, ze jich je celkem v Paname asi 3,5 milionu a v te oblasti jich zije 1,5 milionu – tak a ted mi rekni, jak to napsat v procentech 🙂

sneczech: osobne nemam (temer) zadne osobni zkusenosti, prvni neprijemnou situaci byl az ten fotak tedka pri ceste. s bezpecnosti je to asi jako kdekoliv jinde – kapsari jsou na celem svete a nedoporucene zony mistni znaji a upozorni te na ne..

Kobere: sklenicka me nenapadla, Zdenka vezla domu nejake zrnicka a ja beru jeden paklik kafe. doufam, ze espresso prezijes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *