Categories
Překlady

polštářkem na tebe!

Nedávno jsem obdržel dopis od čtenáře, Dicka Demerse, který mi popisoval šokující příběh:

Dick a jeho žena se rozhodli vyrazit na dalekou cestu, aby navštívili sestru jeho manželky. Po příjezdu se chtěl osvěžit, a tak odešel do koupelny pro hosty, osprchoval se a poté se osušil. Toť příběh. Šokující, co?

Dickova žena o tom byla přesvědčena. Byla přímo zhrozena.

„Tys použil ty HEZKÉ RUČNÍKY!“, řekla.

To udělal. Hodně chlapů dělá tuhle chybu. Chlap jde do koupelny pro hosty, je mokrý a vidí ručník a z nějakého šíleného důvodu si myslí, že tam byl položen, aby se jím hosti osušili.

Ve skutečnosti, jak naštvaně Dickovi zdůraznila jeho žena, ručníky pro používání NEbyly v koupelně, ale (samozřejmě!) v ložnici. Ručník, který Dick použil, byl zamýšlen čistě pro dekoraci.

Existuje ještě i jiná, podobně hloupá chyba, kterou chlapi dělají v koupelnách. Vidí mýdlo na umyvadle a použijí ho, aby si UMYLI RUCE. Tím ovšem zničí mýdlo pro hosty, které je definováno jako „mýdlo, které by hosté neměli používat.“ Jeho účel je ten, že má prostě jenom doplňovat ručník.

Ve svém dopise Dick kritizuje tento způsob myšlení přirovnáním k hypotetické situaci, ve které vystupují chlapi. Předpokládejme, píše, že chlap pracuje na svém autě a požádá Vás, abyste mu podali čtrnáctku klíč. Uvidíte nějaké klíče na stěně, chcete jeden vzít a chlápek na vás křičí: „Tyhle ne! TY JSOU PRO DEKORACI!“

Dicku, pokud to příběh vezmeme z tohoto konce, koncept čistě dekorativních ručníků OPRAVDU vypadá hloupě. Ale máme jedno velmi logické vysvětlení: ženy nejsou normální.

Ne, ovšemže si dělám srandu. Dobrý důvod existuje. Akorát ho neznám. Co ale vím, tak běžná praxe poskytovat hostům věci, které nemají používat, není limitovaná jenom na koupelnu. Ložnice pro hosty je obvykle vybavena dekorativními svíčkami, které nesmíte zapálit, protože by je to zničilo. Taky nesmíte nikdy vyhodit odpadky do dekorativních odpadkových košů, ve kterých nikdy nebyly žádné odpadky a možná byly těsně před Vaším příjezdem navoskovány. Pokud během Vaší návštěvy vyplodíte nějaké odpadky, měli byste je zabalit do kufrů a odvézt zpátky domů.

Ale nejpodivnější je postel. Ach, může mít atraktivní polštáře a komfortně vypadající přehoz, ale tyhle NEMÁTE používat. Měli byste ty polštáře (říká se jim „shams“) dát z postele pryč a nahradit je OPRAVDOVÝMI poštáři, které jsou někde schované, většinou ve skřínce, kam máte taky dát přehoz, který je na posteli jenom proto, že ladí k polštářům a NEMĚL by se dostat do kontaktu s Vaším odporným zpoceným tělem.

Pokud je vaše hostitelka přihlášena k odběru „Martha Stewart Living“ („Bydlení podle Marthy Stewart“), postel pro hosty může být obvěšena takovým množstvím dekorativních předmětů, že na jejich odstranění a uvolnění postele ke spaní by musel přijít vystudovaný designer interiérů. Mluvím o takové posteli, co má kolem sebe nános prachu a je pohřbená pod asi 46 komplexně navrstvenými polštářky a jinými dekorativními předměty, které leží na přehozu, jenž může být součástí pokrývky peřiny, a dále vybavena (a toto jsou skutečné názvy) pomocí „soutache“. V extrémních případech bude celá postel obklopena obrovskou sítí, jako kdyby vás musela chránit před vampíry (kteří budou obarveni tak, aby ladili s přehozem).

Pokud se, jako host, setkáte s takovou postelí, NEdotýkejte se jí. Pomalu z pokoje vycouvejte a vyspěte se na trávníku.

Na tyto problémy samozřejmě nenarazíte, pokud budete hostem v domácnosti, kterou vede chlap, protože ten nebude mít pro hosty žádnou krásnou postel. On vlastně žádnou postel pro hosty mít nebude. Budete spát na pohovce pod ručníkem s Batmanem se skvrnami, které pamatují prezidenta Reagana. Ráno ručník použijete pro osušení po sprše. Klidně použijete mýdlo pro hosty, které předtím sestavíte ze zbytků mýdel Dial na podlaze sprchy.

Ale vraťme se k dopisu Dicka Demerse: Dicku, ohledně ručníků jste měl dobrou logickou připomínku. Ale toto není o logice; toto je o etiketě a příliš často muži zapomínají na základní, všeobsahující princip všech etiket: Jsme špína. Takže vás prosím, omluvte se sestře Vaší ženy a hned poté zachovejte žádaný respekt k jejím „hezkým“ ručníkům tím, že se k nim nebudete chovat jako k ručníkům.

A NEsmrkejte do polštářků.

(původní sloupek Dava Barryho naleznete zde)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *