Categories
Obecné

kdo je tady ředitel?

Minulé pondělí jsem měl možnost poprvé navštívit kino Aero na Žižkově a podívat se na dánský film “Kdo je tady ředitel” režiséra Larse von Triera, kterého jsem dosud neznal. Ano, byl jsem kulturní barbar a nechápu, jak jsem mohl žít 🙂 Skandinávských filmů jsem již viděl více, ale u žádného jsem nevydržel až do konce.

Tento film je však poněkud jiný – a nutno říct, že velmi povedený. Děj se odehrává až na malé výjimky celý v kancelářích malé firmičky, o jejímž fungování a náplni práce víme jen to, že je to “IT firma”. Zápletkou celého příběhu je fakt, že stejně tolik o fungování firmy ví i její “ředitel” – původním povoláním herec, nastrčený do této nelehké pozice svým kamarádem, aby dočasně dohlédl na své zaměstnance a podpis smlouvy o prodeji firmy.

Při sledování filmu jsem – až na občasné výjimky – vyloženě neprskal smíchy, ale tak nějak se potutelně usmíval po celých 99 minut trvání. Není to žádná komedie amerického typu, děj je jednoduchý, s minimem rekvizit a nároků na prostředí. Přesto mě svou strohostí a množstvím mluvených vtipů a narážek zaujal natolik, abych si ještě o dva dny později citoval nejlepší pasáže.  Mohu jen vřele doporučit – ale nezapomeňte na titulky, dánština je opravdu málo srozumitelný jazyk..

Direktøren for det hele, Kdo je tady ředitel, režie Lars von Trier, hrají Jens Albinus, Jean-Marc Barr, Peter Gantzler, Sofie Grabol, Iben Hjejle, Fridrik Thór Fridriksson, Dánsko / Švédsko / Island / Itálie, 2006, 99 min

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *